Artikelen

Vriesdrooggroenten en hun bereiding

Het was fijn dat we via Het Nieuwe Atlantis vriesdroogproducten konden bestellen. Ik miste daarbij echter een gebruiksaanwijzing, maar een zakje vriesdrooggroenten uit een sportwinkel bood helderheid. Op het etiket stond het volgende vermeld: De inhoud (60 gram voor twee personen) met 0.3 liter aan de kook brengen, af en toe roeren. Haal de pan van het vuur en laat het geheel 8 minuten afgedekt staan. Ingrediënten: wortel, ui en sperziebonen. Ik ben zelf geïnteresseerd in een combinatie van een mix van groenten met aardappelen of met rijst, of couscous, of rijstmie. Dus probeerde ik wat uit met mijn gevriesdroogde groenten in een hoeveelheid voor één persoon (= 30 gram) gecombineerd met aardappel.

De eerste keer was geen succes, maar de twee keer lukte beter. Ik gebruikte mijn ‘Hooidame’ voor het garen van het gerecht. Dit ontwikkelde zich tot de hieronder beschreven werkwijze voor het bereiden van een eenpersoons maaltijd. Wel moet ik erbij vermelden dat je niet bij iedere combinatie van groenten dezelfde verhoudingen kunt hanteren, dus deze aanwijzingen zijn dan ook niet meer dan een richtlijn.

Werkwijze: Doe in een kleine pan 150 gram aardappelen in eetklare stukjes. Voeg minimaal  1 ½  dl. water toe en een halve theelepel zout. Breng het geheel aan de kook. Wanneer stoom van onder het deksel ontsnapt, nog ca. 4 min. op halfhoog vuur stevig laten doorkoken. Alles moet in- en in-heet worden. Daarna ca. 30 gram gedroogde groentemix erbij, even omscheppen en van het vuur af. De pan onmiddellijk in de Hooidame plaatsen en minimaal 30 min laten garen. Het water is dan volledig opgenomen en alles is gaar. De groentemix had hier meer gaartijd nodig, omdat het droog werd toegevoegd en niet zelf eerst  aan de kook werd gebracht. Elke portie meer zal dus iets meer kook- en gaartijd vragen.

Verder wil ik nog benadrukken, dat voor een goed gaarproces bij gebruik van de Hooidame of een hooikist voldoende water bij de ingrediënten essentieel  is.

Bijvoorbeeld: bij een grote pan met wortels, uien en aardappelen voor Hutspot voor meerdere personen moet het water gelijk staan met de bovenkant van de ingrediënten, anders wordt niet alles even gaar. Wil je nog een jus of saus maken dan kun je, wanneer de gaartijd voorbij is, het kookvocht opvangen in een kleine pan. Breng dit weer aan de kook en voeg dan naar verhouding (biologische) juspoeder óf een flinke klont boter met een bindmiddel toe. Op deze manier is het gerecht smakelijk(er) te maken en er gaan geen vitaminen of mineralen verloren. Mijn ervaringen wilde ik graag met geïnteresseerden delen.

N.B. Voor zover ik weet is er in het centrum nog één ‘Hooidame’ voorradig. Hiervoor kun je contact opnemen met Marloes.

Met vriendelijk groet, Nel Versluis